Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Κατασκευή Παιδικής χαράς στην οδό Τσόχα

Μπερούκας Χρήστος

24 Μαρτίου 1972 ξεκινούν τα έργα για την κατασκευή της παιδικής χαράς στην οδό Τσόχα πίσω από το γήπεδο Παναθηναϊκού αφού πρώτα το 1970 γκρεμίστηκαν αρκετές κατοικίες του συνοικισμού Κουντουριώτικα. Διακρίνονται στο βάθος μερικές ακόμα οι οποίες θα γκρεμίστουν αργότερα.

Συνοικισμός Κουντουριώτικα.

Μπερούκας Χρήστος

Συνοικισμός Κουντουριώτικα πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού και συγκεκριμένα Τσόχα και Μιχαήλ Μελά γωνία, περί τα τέλη της δεκαετίας 60 . Μόλις διακρίνεται στα δεξιά το περίπτερο που βρίσκεται στην παραπάνω γωνία.

Προσφυγικές Κατοικίες της οδού Τσόχα.

Μπερούκας Χρήστος

1969 Οδός Τσόχα δίπλα από το γήπεδο του Παναθηναϊκού το οποίο ίσα που διακρίνεται δεξιά. Οι προσφυγικές κατοικίες σε λίγο θα φύγουν για την διάνοιξη της οδού και την κατασκευή της παιδικής χαράς το 1972. Το κτίσμα αριστερά υπάρχει ακόμα και ήταν σιδηρουργείο και μέχρι πρόσφατα Club.

Εγκαίνια κατασκευής Θύρας 13.

Μπερούκας Χρήστος

1950 Εγκαίνια για την κατασκευή του πετάλου προς τον Λυκαβηττού (η ιστορική θύρα 13).

Ιλισίων και Νυμφαίου

Μπερούκας Χρήστος

1967 Ιλισίων και Νυμφαίου. Η καπνοδόχος που φαίνεται είναι του νοσοκομείου Αιγινήτειου και η πολυκατοικία που γράφει Mobil βρίσκεται στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου 22. Επίσης η μάνδρα που γράφει ΜΙΣΚΟ αργότερα θα γίνει πλατεία Βραζιλίας και το πρατήριο της Mobil στην συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου με Παπαδιαμαντοπούλου υπάρχει ακόμα με την εταιρία BP.

H Αλίκη στην Κηφισίας

Μπερούκας Χρήστος

1966 Η Αλίκη Βουγιουκλάκη περπατά στο πεζοδρόμιο της Κηφισίας στο ύψος της Αγίας Τριάδας. Πίσω της γωνία με την οδό Μικρομάνης διακρίνεται η αυλή του διώροφου κτιρίου της εφοπλιστικής οικογένειας Μάτσα.

1965 Οδός Αρματωλών και Κλεφτών

Μπερούκας Χρήστος

Η οδός Αρματωλών και Κλεφτών μετά την γωνία με την Κόνιαρη από την ταινία ¨Οι Αδίστακτοι¨. Διακρίνουμε το παλιό οίκημα που χρησιμοποιούνταν ως γκαράζ αυτοκινήτων και δίπλα η μάντρα οικοδομικών υλικών με την διαφημιστική πινακίδα Τιτάν. 

1965 Οδός Τσόχα

Μπερούκας Χρήστος

Η Μαίρη Χρονοπούλου με τον Νίκο Κούρκουλο στην ταινία ¨Οι Αδίστακτοι¨ περπατούν στην οδό Τσόχα δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Αριστερά φαίνεται η κερκίδα 12 του γηπέδου και ο δρόμος θα διανοιχτεί πλήρως το 1970.

ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ ΣΕΜΙΡΑΜΙΣ .... ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ


Ξημέρωσε Κυριακή. Ντυμένος πλυμένος χτενισμένος και με το ποδηλατάκι με τις βοηθητικές παρκαρισμένο ακριβώς στο κάτω μέρος της σκάλας, περίμενα με αγωνία τον πατέρα μου να δώσει το σύνθημα πάμε. Θα βγαίναμε στην Πανόρμου θα κατεβαίναμε παρέα μέχρι την Αλεξάνδρας κι ύστερα αριστερά παραλία παραλία μέχρι το "Καφενείον Σεμίραμις" το Κυριακάτικο στέκι του, όπου τον περίμεναν φίλοι για την πρέφα τους. Θα καθόταν μαζί τους με το ένα μάτι στην τράπουλα και το άλλο σε μένα που θα έκανα τις βόλτες μου στο μεγάλο πεζοδρόμιο. Κάπου κάπου έμπαινα μέσα για τον μεζέ απ το ουζάκι που μ άρεσε, για μια βανίλια, το γνωστό υποβρύχιο, και ξανα βόλτες πάνω κάτω και ξανά μέσα, μέχρι το μεσημεράκι που θα ακολουθούσαμε την αντίστροφη διαδρομή μέχρι το σπίτι όπου όπως προαναφέρθηκε περίμενε στρωμένο το Κυριακάτικο τραπέζι. Και να κάπως έτσι ήταν, ή θυμάμαι πως ήταν το Σεμίραμις. Με τα γκαρσόνια του, τα τραπεζάκια του, τις μυρωδιές και τα χρώματα του. Μπορεί και να το έχω πλάσει με τη φαντασία μου με πρώτη ύλη αποσπάσματα απο μνήμες που μου έρχονται στο μυαλό. Φλασιές που λένε..………………………...............................................................................................................Η άσπρη, ο Θεός να την κάνει άσπρη, ποδιά πρόβαλε τυλιγμένη γύρω απ την προτεταμένη κοιλιά του μεσήλικα καφετζή . Τα χοντροκομμένα δάχτυλα πήραν το ανοιχτήρι απ την τσέπη της ποδιάς εκει χαμηλά στο ύψος του υπογάστριου και άνοιξαν με μια δεξιοτεχνική κίνηση το μπουκάλι της πορτοκαλάδας. Ο χαρακτηριστικός ήχος του ανθρακικού ξεχύθηκε καθώς το κιτρινωπό υγρό χυνόταν στο κοντόχοντρο ποτήρι με το εξόγκωμα γύρω γύρω λίγο πάνω απ τη μέση.
Η κίνηση επαναλήφθηκε και για τη γκαζόζα. Πάνω στο μάρμαρο του μεταλλικού τραπεζιού είχαν ήδη ακουμπήσει το ποτήρι με το υποβρύχιο και το περγαμόντο στο μικρό μεταλλικό πιατάκι του γλυκού του κουταλιού. Παραδίπλα το χοντρό φλυτζάνι με τον παπαγάλο ζωγραφισμένο ή τυπωμένο πάνω του, άχνιζε και η μυρωδιά του βαρύ γλυκού σου γέμιζε ηδονικά τα ρουθούνια.
Στο διπλανό τραπέζι τρεις ηλικιωμένοι έπαιζαν πρέφα. Δίπλα τους κάτι μικρά βοηθητικά τραπεζάκια με φορμάικα και αλουμινένια τελειώματα φιλοξενούσαν το κίτρινο σταχτοδοχείο και το μισοάδειο φλυτζάνι του καφέ.
Πάνω στο τραπέζι με την πράσινη τσόχα ένα μπλοκάκι κιτρινισμένο με σκουριασμένο σπιράλ, κι ένα μισοφαγωμένο στο πίσω μέρος στυλό μπικ για να σημειώνουνε τους πόντους.
Ο πάγκος ψυγείο με το πάλαι ποτέ άσπρο μάρμαρο χιλιοβασανισμένο απ το καθάρισμα με το σύρμα και το πανίσχυρο ΒΙΜ και δίπλα χαμηλότερα ένα εμφανής νεροχύτης με μια περίεργη βρύση νερού, ισαμε ένα μέτρο ύψος . Τα άδεια καφάσια με τα μπουκάλια αναψυκτικών περίμεναν στοιβαγμένα σε μια γωνία να έρθει η νέα παρτίδα με τα γεμάτα. Παλίρροια, Παρθενών, Ηβη Αμαρουσίου. Μαρμάρινα ράφια στον τοίχο της κουζίνας κι επάνω τους παμπάλαια μικρά μουκαλάκια κονιάκ, πίπερμαν, ή κουμ κουάτ. Πιο ψηλά στο μπεζοεκρού απ τους καπνούς ταβάνι ένας πρασινοχακί ανεμιστήρας με κολλημένη απάνω του γλίτσα ετών, απεγνωσμένα προσπαθούσε να βγάλει απ το μαγαζί την κάπνα απ τα άφιλτρα τσιγάρα και τις μυρωδιές απ το ούζο και τα μεζεδάκια του.
Ο μικρός του μαγαζιού, πραγματικά μικρός, κουβαλούσε το δίσκο με τα μικρά πιατάκια γεμάτα με ψωμάκια με τυρί, λίγο σαγανάκι, λίγη κοπανιστή, καμιά ελιά καλαμών, ντοματούλα, ίσως και λίγο αγγουράκι και λίγη κάπαρη. Και τα ποτήρια σωλήνες και το μπουκάλι το ούζο με το μεταλλικό στόμιο σφηνωμένο στο άνοιγμα του. Γέμιζε τα ποτήρια δυο δάχτυλα. Κι ύστερα άφηνε το γυάλινο κανάτι με το παγωμένο νερό. Αν είχε έβαζε και μερικά παγάκια. Άσπριζε το ουζάκι μόλις ερχόταν σε επαφή με το νερό και γινόταν γαλακτερό. Κι έβγαζε μια μυρωδιά, μα μια μυρωδιά πραγματικά μεθυστική.
Τσούγκριζαν τα ποτήρια, Αντε γειά μας. Μια γουλιά και μια μπουκιά μεζέ. Εκτός κι αν υπήρχε παιδί-δηλαδή εγω- στο μαγαζί που έτρωγα το μεζέ κι άφηνα στον πατέρα μου ξεροσφύρι το ουζάκι......... Κάπως έτσι πρέπει να ήταν. Αν μου διαφεύγουν λεπτομέρειες, ε πέρασαν και καμια πενηνταριά χρόνια..... λογικό το βλέπω......

Θ.13

μπροστα απο τη 13,14 ημερομηνια αγνωστη ..

104 Δημοτικο Σεβαστοπουλου και Ευσταθιου

1974 Αυτή η πόρτα σας θυμίζει τίποτα; Μήπως...

.
1974 Αυτή η πόρτα σας θυμίζει τίποτα; Μήπως....

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ"

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ"
Δ. Σούτσου 21. Πλατεία Μαβίλη, Αμπελόκηποι.
Αθήνα, Οκτώβριος 1965
Photo: Γεώργιος Μπακούρος ©/Αρχείο Γεωργίου Μπακούρου © 2012. All rights reserved.
* Επιτρέπονται μόνο οι ετικέτες και η κοινοποίηση*
Ταυτοποίηση & σχόλιο Despina Drepania © All rights reserved.
Το αρχείο αποτελεί πρωτογενές υλικό που δημοσιεύεται για πρώτη φορά υπέρ αναμνήσεως  του καθηγητού μαθηματικών Γεωργίου Μπακούρου.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα την *** Liza Koutsaplis *** που  για πάνω από τέσσερεις μήνες, με πολύ κόπο, συγκέντρωσε, επιμελήθηκε,  σκανάρισε   και μου έστειλε το πολύτιμο αυτό αρχείο για αποκλειστική δημοσίευση στην σελίδα « Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ».
Έναρξη καταχωρήσεων  Φεβρουάριος 2012.
Απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή αναδημοσίευσης ή χρήση της φωτογραφίας σε έντυπο οπτικοακουστικό  ή διαδικτυακό  μέσον χωρίς προηγούμενη γραπτή  άδειά μου.
Despina Drepania
Copyright:  Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ © All rights reserved.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ"
Δ. Σούτσου 21. Πλατεία Μαβίλη, Αμπελόκηποι.
Αθήνα, Οκτώβριος 1965
Photo: Γεώργιος Μπακούρος ©/Αρχείο Γεωργίου Μπακούρου © 2012. All rights reserved.
* Επιτρέπονται μόνο οι ετικέτες και η κοινοποίηση*
Ταυτοποίηση & σχόλιο Despina Drepania © All rights reserved.
Το αρχείο αποτελεί πρωτογενές υλικό που δημοσιεύεται για πρώτη φορά υπέρ αναμνήσεως του καθηγητού μαθηματικών Γεωργίου Μπακούρου.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα την *** Liza Koutsaplis *** που για πάνω από τέσσερεις μήνες, με πολύ κόπο, συγκέντρωσε, επιμελήθηκε, σκανάρισε και μου έστειλε το πολύτιμο αυτό αρχείο για αποκλειστική δημοσίευση στην σελίδα « Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ».
Έναρξη καταχωρήσεων Φεβρουάριος 2012.
Απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή αναδημοσίευσης ή χρήση της φωτογραφίας σε έντυπο οπτικοακουστικό ή διαδικτυακό μέσον χωρίς προηγούμενη γραπτή άδειά μου.
Despina Drepania
Copyright: Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ © All rights reserved.

Ριανκουρ και Αργολίδος

Ευρυτανίας και Ριανκουρ

Βασ. Σοφίας και Παπαδιαμαντοπούλου

Βασ. Σοφίας και Παπαδιαμαντοπούλου το 1950 και σήμερα.
Φωτογραφία του χρήστη Χρήστος Μπερούκας.
Φωτογραφία του χρήστη Χρήστος Μπερούκας.

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ.

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ.
Μια μαρμάρινη σύνθεση μαζί με την εικόνα της Αγίας Φιλοθέης έχει τοποθετηθεί στο σημείο όπου υπήρχε το πηγάδι το οποιο με δαπάνη της Φιλοθέης ανοιχτηκε στο ύψος της Κηφισίας δίπλα στο σημερινό Γηροκομείο. Δηλαδή στη σημερινή Πλατεία Μ. Χατζιδάκη που βρίσκεται δίπλα από το Γηροκομείο Αθηνών στη Λ. Κηφισιάς και Συντ/ρχη Γεωργούλα. Αυτό το πρώτο πηγάδι σηματοδοτεί σχεδόν και το όριο της περιοχής του σημερινού Δήμου Ψυχικού. Με την περίφημη εκκλησία της Αγίας Φιλοθέης να είναι στο κέντρο του άλλοτε δήμου. Τα οστά της Αγίας Φιλοθέης φυλάσσονται σε χρυσή λάρνακα στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.
ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ.
Μια μαρμάρινη σύνθεση μαζί με την εικόνα της Αγίας Φιλοθέης έχει τοποθετηθεί στο σημείο όπου υπήρχε το πηγάδι το οποιο με δαπάνη της  Φιλοθέης ανοιχτηκε στο ύψος της Κηφισίας δίπλα στο σημερινό Γηροκομείο. Δηλαδή στη σημερινή Πλατεία Μ. Χατζιδάκη που βρίσκεται δίπλα από το Γηροκομείο Αθηνών στη Λ. Κηφισιάς και Συντ/ρχη Γεωργούλα. Αυτό το πρώτο πηγάδι σηματοδοτεί σχεδόν και το όριο της περιοχής του σημερινού Δήμου Ψυχικού. Με την περίφημη εκκλησία της Αγίας Φιλοθέης να είναι στο κέντρο του άλλοτε δήμου. Τα οστά της Αγίας Φιλοθέης φυλάσσονται σε χρυσή λάρνακα στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Η παράδοση της Αθήνας

Την Κυριακή 27 Απριλίου 1941 οι Γερμανοί προφύλακες κατηφορίζουν τη Λ. Κηφισίας με σκοπό να εισέλθουν στην ανοχύρωτη πρωτεύουσα. Οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων από φόβο κλείνονται στα σπίτια τους. Τολμηροί και περίεργοι συγκεντρώνονται γύρω από το κτήμα Θων στην αρχή της Κηφισίας για να δούνε τι θα συμβεί. Απέναντι από του Θων στην γωνία της Φειδιππίδου με την Κηφισίας υπήρχε το καφενείο "παρθενων" του κτηματία Ανδρέα Γλεντζάκη. Εκεί βρίσκονταν τετραμελής επιτροπή κρατώντας λευκή σημαία. Ο σκοπός της επιτροπής ήταν απλός: η παράδοση της πόλης των Αθηνών στα γερμανικά στρατεύματα μετά την συνθηκολόγηση που είχε υπογραφεί. Την επιτροπή αποτελούσαν ο φρούραρχος Αττικοβοιωτίας υποστράτηγος Χρ. Καβράκος, ο Νομάρχης αντιναύαρχος Κ. Πεζόπουλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Αμβρ. Πλυτάς και ο Δήμαρχος Πειραιώς Μιχ. Μανούσος. Χρέη διερμηνέα θα εκτελούσε ο γερμανομαθής συνταγματάρχης Κ. Κανελόπουλος.
Λίγο μετά τις 9 ένα μηχανοκίνητο τάγμα μοτοσικλετιστών σταθμεύει έξω από το καφενείο στο ύψος που είχε υψωθεί η λευκή σημαία. Σε λίγα λεπτά καταφθάνει με τεθωρακισμένο όχημα και ο γερμανός αντισυνταγματάρχης Φον Σέϊμπεν και κατευθύνονται όλοι μέσα στο καφενείο.
Σε μια βουβή ατμόσφαιρά συγκεντρώνονται όλοι γύρω από ένα μαρμάρινο τραπέζι όπου βρίσκονταν απλωμένο το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης. Το σύντομο κείμενό κατέληγε στο ότι: «Αι πόλεις των Αθηνών και Πειραιώς και ανοχύρωτοι είναι και ουδεμίαν προτίθενται να αντιτάξουν στρατιωτικήν αντίστασιν εις την κατοχήν. Ελήφθησαν ήδη όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προς διασφάλισιν της τάξεως εκ μέρους μας μέχρι της εισόδου των Γερμανών». Στο τέλος του τέθηκαν οι υπογραφές των αντιπροσωπειών.
Η πρωτεύουσα, και κατ’ επέκταση η χώρα, είχαν και τυπικά παραδοθεί. Αμέσως οι Γερμανοί βάζουν σε κίνηση όλες τις μηχανές και κατευθύνονται μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας στην Ακρόπολη για την έπαρση της γερμανικής σημαίας.
Όπως λέγεται μόλις το καφενείο άδειασε ο κρητικός ιδιοκτήτης του θεώρησε προσβλητικό το γεγονός ότι μέσα στο μαγαζί του υπογράφηκε η παράδοση. Άρχισε να βρίζει και να αναθεματίζει. Κάποια στιγμή, αγανακτισμένος, χτυπάει το χέρι του επάνω στο τραπέζι που λίγο πριν είχε υπογραφεί το πρωτόκολλο παράδοσης. Ήταν τόση η έντασή του που όπως λέγεται το μάρμαρο του τραπεζιού έσπασε στα δυο και αχρηστεύθηκε.
Πάντως οι απόγονοι του Γλεντζάκη φύλαξαν καλοδιατηρημένο μέχρι τις μέρες μας το τραπέζι για να θυμίζει εκείνη την θλιβερή μέρα… Στη περιοχή το μόνο που απέμεινε από τότε είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Θων (που στέκει απέναντι), μιας και το καφενείο έχει γίνει τώρα everest.

Την Κυριακή 27 Απριλίου 1941 οι Γερμανοί προφύλακες κατηφορίζουν τη Λ. Κηφισίας με σκοπό να εισέλθουν στην ανοχύρωτη πρωτεύουσα. Οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων από φόβο κλείνονται στα σπίτια τους. Τολμηροί και περίεργοι συγκεντρώνονται γύρω από το κτήμα Θων στην αρχή της Κηφισίας για να δούνε τι θα συμβεί. Απέναντι από του Θων στην γωνία της Φειδιππίδου με την Κηφισίας υπήρχε το καφενείο ΛΟΥΞ του κτηματία Ανδρέα Γλεντζάκη. Εκεί βρίσκονταν τετραμελής επιτροπή κρατώντας λευκή σημαία. Ο σκοπός της επιτροπής ήταν απλός: η παράδοση της πόλης των Αθηνών στα γερμανικά στρατεύματα μετά την συνθηκολόγηση που είχε υπογραφεί. Την επιτροπή αποτελούσαν ο φρούραρχος Αττικοβοιωτίας υποστράτηγος Χρ. Καβράκος, ο Νομάρχης αντιναύαρχος Κ. Πεζόπουλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Αμβρ. Πλυτάς και ο Δήμαρχος Πειραιώς Μιχ. Μανούσος. Χρέη διερμηνέα θα εκτελούσε ο γερμανομαθής συνταγματάρχης Κ. Κανελόπουλος.
Λίγο μετά τις 9 ένα μηχανοκίνητο τάγμα μοτοσικλετιστών σταθμεύει έξω από το καφενείο στο ύψος που είχε υψωθεί η λευκή σημαία. Σε λίγα λεπτά καταφθάνει με τεθωρακισμένο όχημα και ο γερμανός αντισυνταγματάρχης Φον Σέϊμπεν και κατευθύνονται όλοι μέσα στο καφενείο.
Σε μια βουβή ατμόσφαιρά συγκεντρώνονται όλοι γύρω από ένα μαρμάρινο τραπέζι όπου βρίσκονταν απλωμένο το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης. Το σύντομο κείμενό κατέληγε στο ότι: «Αι πόλεις των Αθηνών και Πειραιώς και ανοχύρωτοι είναι και ουδεμίαν προτίθενται να αντιτάξουν στρατιωτικήν αντίστασιν εις την κατοχήν. Ελήφθησαν ήδη όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προς διασφάλισιν της τάξεως εκ μέρους μας μέχρι της εισόδου των Γερμανών». Στο τέλος του τέθηκαν οι υπογραφές των αντιπροσωπειών.
Η πρωτεύουσα, και κατ’ επέκταση η χώρα, είχαν και τυπικά παραδοθεί. Αμέσως οι Γερμανοί βάζουν σε κίνηση όλες τις μηχανές και κατευθύνονται μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας στην Ακρόπολη για την έπαρση της γερμανικής σημαίας.
Όπως λέγεται μόλις το καφενείο ΛΟΥΞ άδειασε ο κρητικός ιδιοκτήτης του θεώρησε προσβλητικό το γεγονός ότι μέσα στο μαγαζί του υπογράφηκε η παράδοση. Άρχισε να βρίζει και να αναθεματίζει. Κάποια στιγμή, αγανακτισμένος, χτυπάει το χέρι του επάνω στο τραπέζι που λίγο πριν είχε υπογραφεί το πρωτόκολλο παράδοσης. Ήταν τόση η έντασή του που όπως λέγεται το μάρμαρο του τραπεζιού έσπασε στα δυο και αχρηστεύθηκε.
Πάντως οι απόγονοι του Γλεντζάκη φύλαξαν καλοδιατηρημένο μέχρι τις μέρες μας το τραπέζι για να θυμίζει εκείνη την θλιβερή μέρα… Στη περιοχή το μόνο που απέμεινε από τότε είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Θων (που στέκει απέναντι), μιας και το καφενείο ΛΟΥΞ έχει γίνει τώρα everest.

Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ

Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ
Η Ρεγγίνα ή Ρηγούλα ήταν κόρη του Άγγελου Μπενιζέλου και της Συρίγγης Παλαιολόγου, μιας οικογένειας πλούσιας και από τις πιο αρχοντικές της Αθήνας.Γίνεται μοναχή και ονομάζεται Φιλοθέη. Το 1550 μετατρέπει το ερειπωμένο ναό του Αγίου Ανδρέα σε γυναικείο μοναστήρι. Ο ναός άνηκε στην οικογένεια των Παλαιολόγων και βρίσκονταν δίπλα στο σημερινό μέγαρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών όπου και η οδός Αγίας Φιλοθέης.
Φιλοθέη διέθετε και μια τεράστια οικογενειακή έκταση στην περιοχή του Αμαρουσίου. Τον 16οαιώνα ιδρύει εκεί ένα Μετόχι της ιδιόκτητης Μονής της. Οι λιγοστοί χωρικοί της περιοχής την αποκαλούσαν τότε Κυρά ή καλογραία. Έτσι η έρημη περιοχή του Αμαρουσίου με μόνο κτίσμα το Μετόχι της καλογραίας Φιλοθέης επικράτησε να λέγεται Καλογρέζα.
Βέβαια αυτό το προσωνύμιο ενισχύθηκε και από ένα πολύ μεγάλο καλό που πρόσφερε η Φιλοθέη στους Αθηναίους. Η Αθήνα ήταν πάντα άνυδρη και οι πηγές για νερό βρίσκονταν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Όπως έχει καταγραφεί, με δαπάνη της Φιλοθέης ανοίχτηκαν δυο πηγάδια. Το ένα στο ύψος της Κηφισιάς δίπλα στο σημερινό Γηροκομείο και το άλλο επί της Κηφισιάς στο ύψος της Αγίας Βαρβάρας του Χαλανδρίου. Η προσφορά αυτή της Φιλοθέης θεωρήθηκε ότι έγινε ως ψυχικό στους διψασμένους ταξιδιώτες, αλλά και για να επιβιώσουν οι οικογένειες χωρικών που ήταν κοντά σε αυτά. Όπως ήταν λογικό η περιοχή γύρω από τα πηγάδια που πρόσφερε η Φιλοθέη για ψυχική της κάθαρση ονομάστηκε Ψυχικό.
Τη νύχτα της 3ηςΟκτωβρίου 1588 και ενώ προσεύχονταν στο Μετόχι των Πατησίων που είχε ιδρύσει (Άγιος Ανδρέας οδού Λευκωσίας), τη συνέλαβαν Τούρκοι. Φυλακίστηκε για μεγάλο διάστημα, και αφού την βασάνισαν ανηλεώς την άφησαν ημιθανή. Στη συνέχεια τη μετέφεραν στο Μετόχι της Καλογρέζας. Η Φιλοθέη άφησε τα εγκόσμια στις 19 Φεβρουαρίου του 1859. Περί τα 1600 η ορθόδοξη εκκλησία την ανακήρυξε Οσιομάρτυρα και τιμάται την ημέρα του θανάτου της ως Αγία των Αθηνών.

Φωτογραφία του χρήστη Petros Papadakis.
Φωτογραφία του χρήστη Petros Papadakis.
Μου αρέσει!

Άλσος της μιας Νυχτός

Με εργασίες ρυμοτομίες που πραγματοποιούνται τα τέλη του 1939 και εκτεταμένες απαλλοτριώσεις δημιουργείται η Λεωφόρος Μεσογείων και η Κηφισιάς. Στο σχέδιο προβλέπονταν και η δημιουργία αλσυλλίου στη συμβολή της Λ. Αλεξάνδρας με την Βασιλίσσης Σοφίας. Η έκταση άνηκε στον Οργανισμό Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, και οι εργασίες για την δημιουργία της πλατείας διαρκώς καθυστερούσαν.
Ξαφνικά το βράδυ της 2ας Δεκεμβρίου του 1939, υπηρεσίες στο Δήμο Αθηναίων παίρνουν εντολή από τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Κοτζιά να φυτευτεί άμεσα ο χώρος. Ο Κοτζιάς επέλεξε εκείνη την ημέρα γιατί ήταν Σάββατο και ήταν δύσκολο να κινηθούν δικαστικά εναντίον του. Με αιφνιδιασμό οργανώνεται επιχείρηση, φωτίζοντας το χώρο μέσα στη νύχτα και κουβαλώντας με κάρα χώμα και μπάζα. Τα συνεργεία ενισχύονται οικειοθελώς και από κατοίκους της περιοχής. Έτσι το επόμενο πρωί είχε δημιουργηθεί ένα άλσος με πεύκα και δάφνες. Το ρέμα που υπήρχε και κατέβαινε από το Γηροκομείο μπαζώθηκε ενώ κατεδαφίστηκαν και οι τρεις παράγκες που υπήρχαν δίπλα του.
Το πρωί της επόμενης μέρας οι κάτοικοι έμειναν άφωνοι όταν αντίκρισαν ένα μεγάλο άλσος από το πουθενά. Για τον λόγο αυτόν η νέα πλατεία έμεινε στους κατοίκους ως «Άλσος της Μιας Νύχτας» αν και επίσημα ονομάστηκε τα τελευταία χρόνια Πλατεία Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης (επί δημαρχίας Μ. Έβερτ).
Στο άλσος έχουν τοποθετηθεί πλέον ο ανδριάντας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και η προτομή του Ναπ. Ζέρβα

Με εργασίες ρυμοτομίες που πραγματοποιούνται τα τέλη του 1939 και εκτεταμένες απαλλοτριώσεις δημιουργείται η Λεωφόρος Μεσογείων και η Κηφισιάς. Στο σχέδιο προβλέπονταν και η δημιουργία αλσυλλίου  στη συμβολή της Λ. Αλεξάνδρας με την Βασιλίσσης Σοφίας. Η έκταση άνηκε στον Οργανισμό Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, και οι εργασίες για την δημιουργία της πλατείας διαρκώς καθυστερούσαν.
Ξαφνικά το βράδυ της 2ας Δεκεμβρίου του 1939, υπηρεσίες στο Δήμο Αθηναίων παίρνουν εντολή από τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Κοτζιά να φυτευτεί άμεσα ο χώρος. Ο Κοτζιάς επέλεξε εκείνη την ημέρα γιατί ήταν Σάββατο και ήταν δύσκολο να κινηθούν δικαστικά εναντίον του. Με αιφνιδιασμό οργανώνεται επιχείρηση, φωτίζοντας το χώρο μέσα στη νύχτα και κουβαλώντας με κάρα χώμα και μπάζα. Τα συνεργεία ενισχύονται οικειοθελώς και από κατοίκους της περιοχής. Έτσι το επόμενο πρωί είχε δημιουργηθεί ένα άλσος με πεύκα και δάφνες. Το ρέμα που υπήρχε και κατέβαινε από το Γηροκομείο μπαζώθηκε ενώ κατεδαφίστηκαν και οι τρεις παράγκες που υπήρχαν δίπλα του.
Το πρωί της επόμενης μέρας οι κάτοικοι έμειναν άφωνοι όταν αντίκρισαν ένα μεγάλο άλσος από το πουθενά. Για τον λόγο αυτόν η νέα πλατεία έμεινε στους κατοίκους ως «Άλσος της Μιας Νύχτας» αν και επίσημα ονομάστηκε τα τελευταία χρόνια Πλατεία Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης (επί δημαρχίας Μ. Έβερτ).
Στο άλσος έχουν τοποθετηθεί πλέον ο ανδριάντας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και η προτομή του Ναπ. Ζέρβα

Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών

Πνευματικό κέντρο Κωνσταντινουπολιτών στην Δημητρίου Σούτσου 46, ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1980 με σκοπό να διατηρηθεί το ιστορικό παρελθόν του Ελληνικού πληθυσμού της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και των λοιπών περιοχών της Τουρκίας.

Πνευματικό κέντρο Κωνσταντινουπολιτών στην Δημητρίου Σούτσου 46, ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1980 με σκοπό να διατηρηθεί το ιστορικό παρελθόν του Ελληνικού πληθυσμού της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και των λοιπών περιοχών της Τουρκίας.

Η παραλία

Λεωφόρος

Ο Λυκαβηττός και κάποιες κατοικίες στους πρόποδές του από την κερκίδα των επισήμων του γηπέδου. Η θύρα 13 δεν υπάρχει.......
Ο Λυκαβηττός και κάποιες κατοικίες στους πρόποδές του από την κερκίδα των επισήμων του γηπέδου. Η θύρα 13 δεν υπάρχει.......

ΠΑνόρμου 57 59 61

Κηφισίας 39 και Αργολίδας

Η πολυκατοικία Κηφισίας 39 και Αργολίδας.Πολλοί παλιοί Αμπελοκηπιώτες θα έχουν επισκεφθεί στον 5ο όροφο το Ιατρείο της Ηρούς Χατζημάρκου-Χατζή.Λειτούργησε από το 1969 έως το 1989.Η Ηρώ Χατζή ήταν σύζυγος του ιστορικού Γραμματέα του ΕΑΜ στην κατοχή Θανάση Χατζή.Επαναπατρίσθηκε από τη Σοβιετική Ένωση , μόνη της,το το 1965 και άνοιξε Ιατρείο στην οδό Δορυλαίου 4 στη Πλ. Μαβίλη.Το βράδυ της 21ης Απριλίου 1967 συνελήφθη και εκτοπίσθηκε στη Γυάρο.Στη συνέχεια μετήχθη στις Φυλακές Αλικαρνασσού στη Κρήτη απ' όπου αφέθη ελεύθερη το 1969 και άνοιξε το Ιατρείο στην Κηφισίας στην νεόδμητη τότε πολυκατοικία.Ο Θανάσης Χατζής επαναπατρίσθηκε το 1974 και έζησε στο Ιατρείο-σπίτι της Κηφισίας μέχρι το 1977.Εκεί ολοκλήρωσε το ιστορικό τετράτομο έργο του "η νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε".Η Ηρώ Χατζή στην αυτοβιογραφία της γράφει ότι στους Αμπελοκήπους έζησε τα καλύτερά της χρόνια και αγάπησε τη περιοχή, το κόσμο της και τα μαγαζιά της.Γράφει δε ότι κάθε φορά δε που περνάει από τη περιοχή αναφωνεί με δάκρυα στα μάτια "γειτονίτσα μου γειτονίτσα μου".
Η πολυκατοικία Κηφισίας 39 και Αργολίδας.Πολλοί παλιοί Αμπελοκηπιώτες θα έχουν επισκεφθεί στον 5ο όροφο το Ιατρείο της Ηρούς Χατζημάρκου-Χατζή.Λειτούργησε από το 1969 έως το 1989.Η Ηρώ Χατζή ήταν σύζυγος του ιστορικού Γραμματέα του ΕΑΜ στην κατοχή Θανάση Χατζή.Επαναπατρίσθηκε από τη Σοβιετική Ένωση , μόνη της,το το 1965 και άνοιξε Ιατρείο στην οδό Δορυλαίου 4 στη Πλ. Μαβίλη.Το βράδυ της 21ης Απριλίου 1967 συνελήφθη και εκτοπίσθηκε στη Γυάρο.Στη συνέχεια μετήχθη στις Φυλακές Αλικαρνασσού στη Κρήτη απ' όπου αφέθη ελεύθερη το 1969 και άνοιξε το Ιατρείο στην Κηφισίας στην νεόδμητη τότε πολυκατοικία.Ο Θανάσης Χατζής επαναπατρίσθηκε το 1974 και έζησε στο Ιατρείο-σπίτι της Κηφισίας μέχρι το 1977.Εκεί ολοκλήρωσε το ιστορικό τετράτομο έργο του "η νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε".Η Ηρώ Χατζή στην αυτοβιογραφία της γράφει ότι στους Αμπελοκήπους έζησε τα καλύτερά της χρόνια και αγάπησε τη περιοχή, το κόσμο της και τα μαγαζιά της.Γράφει δε ότι κάθε φορά δε που περνάει από τη περιοχή αναφωνεί με δάκρυα στα μάτια "γειτονίτσα μου γειτονίτσα μου".

Όταν η Δήμητρα ήταν στα πόδια του Απόλλωνα

1975 Όταν η Δήμητρα ήταν στα πόδια του Απόλλωνα.....συγνώμη δηλαδή το σούπερ μάρκετ Δήμητρα στο ισόγειο του Πύργου Απόλλων στην οδό Λαρίσης.
1975 Όταν η Δήμητρα ήταν στα πόδια του Απόλλωνα.....συγνώμη δηλαδή το σούπερ μάρκετ Δήμητρα στο ισόγειο του Πύργου Απόλλων στην οδό Λαρίσης.

Διώροφο κτίριο ιδιοκτησίας του Παύλου Γύπαρη.

 Φώτο από παλιά ανάρτηση φαίνεται το κτίριο δεξιά
.
Φωτογραφία του χρήστη Χρήστος Μπερούκας.

Λεωφόρος Αλεξάνδρας και Κηφισίας

Αρχές δεκαετίας ΄70 η Λεωφόρος Αλεξάνδρας και Κηφισίας όπου διακρίνονται η πολυκατοικία που θα στεγάσει την Εθνική τράπεζα κατασκευάζεται και αριστερά ο Κωστάρας μάλλον σαν επιπλάδικο.
Αρχές δεκαετίας ΄70 η Λεωφόρος Αλεξάνδρας και Κηφισίας όπου διακρίνονται η πολυκατοικία που θα στεγάσει την Εθνική τράπεζα κατασκευάζεται και αριστερά ο Κωστάρας μάλλον σαν επιπλάδικο.

Φθινοπωρινα χρωματα του δειλινου στην Πανορμου.

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΦΑΝΤΟΜ !!!!!!!!!!!!!!!

40 χρόνια και κάτι το Fhantom πάνω από τους Ελληνικούς ουρανούς.. ......και της Αθήνας. Έχετε εμπιστοσύνη στην Πολεμική Αεροπορία γιατί την καθοδηγεί ο Αρχάγγελος Μιχαήλ.
40 χρόνια και κάτι το Fhantom πάνω από τους Ελληνικούς ουρανούς.. ......και της Αθήνας. Έχετε εμπιστοσύνη στην Πολεμική Αεροπορία γιατί την καθοδηγεί ο Αρχάγγελος Μιχαήλ.

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΟ

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΟ
25 ΜΑΡΤΙΟΥ χρονολογια αγνωστη .

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΟ
25 ΜΑΡΤΙΟΥ χρονολογια αγνωστη .

401 ΓΣΝΑ

Δεκαετία ’70, 401 ΓΣΝΑ. Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο μεταφέρεται στην οδό Μεσογείων μετά από 74 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας του στο παλιό στρατόπεδο στην οδό Δεινοκράτους (1897 – 1971).
Δεκαετία ’70, 401 ΓΣΝΑ. Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο μεταφέρεται στην οδό Μεσογείων μετά από 74 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας του στο παλιό στρατόπεδο στην οδό Δεινοκράτους (1897 – 1971).

«Η φωνή του Παναθηναϊκού»

«Η φωνή του Παναθηναϊκού»
Ο Αντώνης Βρεττός στην πορεία της κατοχής ανέλαβε την διεύθυνση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Σε ένα από τα πιο ιστορικά γήπεδα της χώρας μας, ο Βρεττός θα εγκαθιστούσε ραδιόφωνο όπου ακούγονταν τα νέα του BBC.
Την επόμενη μέρα ο ίδιος κυκλοφορούσε τις πραγματικές ειδήσεις για την έκβαση του πολέμου σε ένα δελτίο που είχε τίτλο «Η φωνή του Παναθηναϊκού».
Στις 8 Οκτωβρίου του 1944, λίγες ημέρες πριν την ελευθερία ύψωσε την ελληνική σημαία και έγραψε στους τοίχους της Λεωφόρου με κιμωλία:
«Την προσεχή Κυριακή, μέγας ποδοσφαιρικός αγών Παναθηναϊκού-Αγγλικής Αεροπορίας. Ζήτω η Ελευθερία»!
Στην συνέχεια έσπευσε να ενημερώσει τον τότε δήμαρχο Αθηναίων, Γεωργαντά:
«Λαμβάνω την τιμή να σας γνωστοποιήσω ότι υπό την ιδιότητά μου ως διευθυντού του Γυμναστηρίου του Παναθηναϊκού Α.Ο.
ύψωσα εν αυτώ σήμερον 8 Οκτωβρίου και ώραν 7ην π.μ. την Ελληνικήν Σημαίαν».

Αη Γιώργης

1944 Άι Γιώργης Λυκαβηττού. (φώτο Dmitri Kessel)

1944 Άι Γιώργης Λυκαβηττού. (φώτο Dmitri Kessel)

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΣΤΟΝ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ

Λεωφόρος Οκτώβριος 1944


Οκτώβριος 1944. Φωτογραφία του γηπέδου του Παναθηναϊκού πριν από την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα, μόλις λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωση της Αθήνας.

Οκτώβριος 1944. Φωτογραφία του γηπέδου του Παναθηναϊκού πριν από την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα, μόλις λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωση της Αθήνας.

Αντώνης Αντωνιάδης

27/10/68 ο Αντώνης Αντωνιάδης κανει το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφορο και σκοραρει στη νίκη με 1-0 επί του Απόλλωνα.

27/10/68 ο Αντώνης Αντωνιάδης κανει το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφορο και σκοραρει στη νίκη με 1-0 επί του Απόλλωνα.

Αντώνης Αντωνιάδης

21/9/71 Λεωφορος ..ο Αντώνης Αντωνιάδης παιρνει το "ασημένιο" παπούτσι για την επίδοση του την σεζόν 1971/72
21/9/71 Λεωφορος ..ο Αντώνης Αντωνιάδης παιρνει το "ασημένιο" παπούτσι για την επίδοση του την σεζόν 1971/72

Θεμέλιος λίθος του ξενοδοχείου «Χίλτον» στην Αθήνα

26/02/1959 O Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής καταθέτει τον θεμέλιο λίθο του ξενοδοχείου «Χίλτον» στην Αθήνα. Στην τελετή βρίσκονται επίσης ο Υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γεώργιος Ανδριανόπουλος και ο ιδρυτής και πρόεδρος της ξενοδοχειακής αλυσίδας «Χίλτον» Κόνραντ Χίλτον.
Φωτογραφία του χρήστη Χρήστος Μπερούκας.
Φωτογραφία του χρήστη Χρήστος Μπερούκας.
















1959 Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξέταζε τη μακέτα του Hilton
Amalia Kotsaki διπλα του ο Κόπης (Προκόπης) Βασιλειάδης, αρχιτέκτων και σύμβουλός του στον οποίο πολλά οφείλει και ο Μεγαλος Περίπατος του Δημ. Πικιώνη. Ο Π. Βασιλειάδης μαζί με τον Εμμ. Βουρέκα συμμετείχαν την ομάδα των αρχιτεκτόνων που μελέτησαν το Hilton. Άλλες εποχές...

Φωτογραφία του χρήστη Joseba Etxeberria.

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Δημήτρης Πικιώνης


"Λίγο περισσότερη ανθρωπιά, βαθύτερη νόηση και ψυχική ευαισθησία και αλλάζουν όλα, από την αρχική στάση ως τις λεπτομέρειες".
mixanitouxronou.gr

Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο “Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ”

Το Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο “Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ” λειτουργεί ως Νοσοκομείο από το 1916, οπότε ιδρύθηκε με πρωτοβουλίες ιδιωτών και με παραχώρηση οικοπέδου της Μητρόπολης Αθηνών.
Το 2016, θα συμπληρώσει ΕΚΑΤΟ (100) ΧΡΟΝΙΑ λειτουργίας και για το διάστημα αυτό έχει να επιδείξει ένα τεράστιο και πλούσιο έργο και προσφορά στον χώρο της ΥΓΕΙΑΣ και μάλιστα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Η ανέγερση του στηρίχθηκε σε χορηγίες, με σημαντικότερη αυτή του Ελ. Βενιζέλου, που συνέλεξε το Φιλανθρωπικό Σωματείο Αγία Ελένη, του οποίου το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούσαν ο Μητροπολίτης Αθηνών Θεόκλητος, ως Πρόεδρος, η κα Σ. Πανταζίδου ως Γεν. Γραμματέας και οι Λουΐζα Ριανκούρ, Βιργινία Μπενάκη, Ελένη Γρίβα, Ιωάννης Δαμβέρης, Δημήτριος Ασημής και Χρήστος Οικονομόπουλος, ως μέλη.
Η Μητρόπολη Αθηνών ως όρο έθεσε την διάθεση ΔΩΡΕΑΝ 6 κλινών για κληρικούς και απόρους.
Στις 14/4/1922 δημοσιεύτηκε διαθήκη με την οποία ο Χαράλαμπος Σπηλιόπουλος δώρισε χρηματικό ποσό 130.000 δρχ. στο Ίδρυμα “Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ”, προκειμένου να ανεγερθεί 2η πτέρυγα και με τον όρο να προστεθεί στο τίτλο του ιδρύματος η λέξη Σπηλιοπούλειο και να συμμετέχουν σ’ αυτό δικά του πρόσωπα.
Το 1938 με αναγκαστικό νόμο γίνεται αποδεκτή Δωρεά του Χαρ. Σπηλιόπουλου και το Νοσοκομείο μετονομάζεται σε Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο « Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ .»Η αποδοχή των όρων της δωρεάς έγινε δεκτή με τον Αναγκαστικό Νόμο 1142/1938 και κτίστηκε η 2η πτέρυγα.
Το 1973 ιδρύεται Ν.Π.Ι.Δ με την επωνυμία ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ « Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ».
Το 1984 το Νοσοκομείο εντάσσεται στις διατάξεις 2952/53 και Δημοσιοποιείται.
ΚΛΗΤΟΔΟΤΗΜΑΤΑ:
1. Το Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο «ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ» ανεγέρθη σε οικόπεδο της Μητρόπολης Αθηνών η οποία το παραχώρησε στο Ίδρυμα «ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ» το 1916 προκειμένου να κατασκευαστεί Νοσοκομείο. Ως όρο έθεσε την διάθεση 6 κλινών για κληρικούς και απόρους και σε περίπτωση διάλυσης να επανέλθει το οικόπεδο στην Μητρόπολη Αθηνών.
2. Ο Χαράλαμπος Σπηλιόπουλος δια μυστικών κωδίκελων από 2-11-1918 και 23-2-1920 που δημοσιεύτηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών στις 14-4-1922 κληροδότησε με σκοπό την ενίσχυση και συντήρηση του Νοσοκομείου τα παρακάτω:
Α] Το ½ ακινήτου στην οδό Σταδίου και Αμερικής 1 [ το ½ το κληροδότησε στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών].
Β] Το 1/3 ακινήτου στην οδό Μητροπόλεως και Φωκίωνος [ τα 2/3 κληροδοτήθηκαν στο Ταμείο Εθνικού Στύλου (1/30) και στο Ψ.Ν.Α. ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ (1/3) ] και τα παραπάνω ακίνητα Α κ΄ Β έως το εσαεί αναπαλλοτρίωτα.
Γ] Στο Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο το 1930 παρεχωρήθη από την χήρα Περικλέους Μαυρομιχάλη 1231 m2 επί συνόλου 2000 m2 του Ποσειδωνίου Μεγάρου επταώροφου κτιρίου επί των οδών 2ας Μεραρχίας 9 και Φίλωνος 101 στον Πειραιά, με τον όρο και εδώ το κτίριο να ανήκει εσαεί στο Νοσοκομείο.
Φωτογραφία του χρήστη Petros Papadakis.
Φωτογραφία του χρήστη Petros Papadakis.